Larp

Larp is de term die gebruikt wordt voor Live Action Roll Play, een vorm van theater waarin jezelf een rol speelt.
Een rollenspel in een wereld van fantasie. Er bestaan diverse larp groepen met elk hun eigen setting, van low-fantasy ( waarin vaak ook een stukje echte geschiedenis) waar je vikingen, ridders, etc tegen kan komen tot high-fantasy waar je ook elfen, trollen, orken en andere rassen tegen het lijf kan lopen.
Je bent in het spel gekleed in het kostuum van je te spelen karakter wat je voor jezelf hebt gecreerd, met dit karakter speel je een rol binnen de setting van een vereniging. Dit kan een karakter zijn dat zowel verbaal als fysiek aan de slag kan gaan, maar ook een karakter dat alleen verbaal wil gaan spelen.
Voor het vechten wordt er gebruik gemaakt van latex wapens: zwaarden, messen, knotsen, vechtstokken etc. Deze wapens dienen wel veilig te zijn en worden bij een goede larp vereniging daarom altijd gekeurd. Een latex wapen bestaat uit een glasvezel kern, diverse lagen rubber en worden dan bewerkt met latex. Met deze wapens wordt alleen geslagen, en nooit gestoken, bij steken kan de kern namelijk echt gevaar opleveren. Een klap met een latex wapen die niet goed ingehouden word, kan wel eens een blauwe plek opleveren, maar bij de meeste goede verenigingen wordt hier wel op gelet of op getraind
Als je geïnteresseerd ben neem dan contact op met een goede larp groep, en ga een keer naar een klein event ( 45 - 70 deelnemers ). De kosten voor een event variëren per larp vereniging, je kunt al bij een kwalitatief goed vereniging al een weekend terecht, voor € 45,- waarbij zaterdag ontbijt, lunch, warme maaltijd, en zondags een ontbijt is inbegrepen, dit zijn events waar je je eigen slaaptentje mee moet nemen, maar hetzelfde aangebodene kan ook wel € 75,- tot € 90,- kosten. Dan zijn er ook events die in groepsaccommodaties worden gehouden, waarbij je dus ook nog een slaapplaats aangeboden krijgt, de kosten hiervan starten zo ongeveer bij € 50,- en lopen op tot € 95,- inclusief maaltijden. Drankjes zijn hier niet bij inbegrepen, maar meestal wel te verkrijgen. Ook worden er wel alcoholische versnaperingen verkocht, maar let op vechten en drinken gaan niet goed samen, dus drinken betekend niet vechten.
De kosten voor kleding en wapens kunnen behoorlijk oplopen, een latex dolk kost al vlug € 40,- en een zwaard ca € 80,00.

De Basken, een karakteristiek volkje in de Larp wereld,
Het is een groep die wel wat trekjes van uit Baskenland hebben overgenomen. De vroege Baskische geschiedenis, waarvan al sprake is van het jaar 835, geeft ons vele aanknooppunten om een leuk spel neer te zetten. Basken zijn echte praters en zijn gek op kaas en spelletjes. Vele vriendschappen ontstaan en dit kunnen heel vlug familieleden worden. De Basken praten over alles, behalve over geld, dan beginnen we wel over: “Onze vader zei altijd: ‘Geld maakt niet gelukkig, kaas gelukkig wel”